Video

Första reaktionen på en självspelande orgel och automatiskt kontrollerade leslien

Inför premiärkonserten på Katalin var jag i full gång med att utforska det monster jag hade skapat. Här har jag spelat in en liten snutt som loopas, medan lesliekontrollen hade programmet ”Wave” som kontinuerligt flyttar den snabba hastigheten mellan kabinetten. 

Att sedan bara ställa sig bredvid och både betrakta och höra detta var helt otroligt. Jag fylldes av ett glädjerus bara brast ut i ett hysteriskt skratt. Tror att videon säger det mesta. 

Utdrag från premiärkonserten 27 maj 2023 på Katalin

Här är ett ihopklipp från premiärkonserten. Det visar de flesta musikaliska koncept som användes men någon minut eller så från varje del. Det är också intressant att betrakta publiken, hur de rör sig runt och upplever det hela.

Lyssna i stereo eller med bra lurar, Det går ju inte riktigt att återskapa surroundkänslan i rummet, men de fyra kabinetten ligger i linje i stereobilden så man kan ändå få känslan av hur ljudet hoppar runt.

Exempel på loopeffekt och olika hastigheter i leslien

Här är ett klipp jag gjorde inför premiären som visar hur loopeffekten kan användas. Den loopade slingan spelas genom två av kabinetten, och resten spelas med de två andra. Jag gillar verkligen hur man kan blanda sound och lesliehastigheter på det sättet. De två kabinett som spelar loopen har frikopplats från styrningen från orgel och snurrar bara långsamt hela tiden.

Exempel på reverb

Ett stort reverb förändrar verkligen rummet. Man förflyttas någon annanstans, och liksom flyter runt i rummet. Den här låten fick arbetsnamnet ”Caverns”, för jag kom att känna det som att vara i en stor grotta. Typ som på upptäcktsfärd.

Exempel på delay

Delay-effekten tar verkligen fram quadrofonin! Tonerna studsar runt i rummet och kommer från alla håll. Nya toner blandas med gamla och både harmoni och dissonans uppstår å¨ett sätt som är otroligt häftigt. Denna effekt har blivit den mest använda i projektet.